De Europese Commissie wil de kartelboete van 27 miljoen euro die ze oplegde aan het failliete Heiploeg alsnog incasseren. Maar de kans dat die volledig voldaan wordt, lijkt niet bijster groot.

De Nederlandse garnalenleverancier Heiploeg werd dinsdag failliet verklaard. Een deel van het bedrijf maakt een doorstart.

Onder de schuldeisers van Heiploeg bevindt zich ook de Europese Commissie (EC). Commissaris voor mededinging Joaquin Almunia legde de grootste garnalenleverancier van Europa een boete op van 27 miljoen euro wegens het maken van prijsafspraken over noordzeegarnalen.

Boete incasseren lastig

Dinsdag liet de woordvoerder van Almunia weten dat hij de boete gewoon wil incasseren, maar de kans dat het lukt om de hele boete binnen te hengelen is niet bijster groot, verwacht advocaat Hidde Reitsma van AMS Advocaten die met regelmaat zelf optreedt als curator.

“De vordering van de EC lijkt mij gewoon concurrent, en dan staat de EC in rij met de gewone schuldeisers”, aldus Reitsma. “Bij mijn weten is er geen fiscale of bijzondere preferentie aan een dergelijke boete gekoppeld.”

Het deel van Heiploeg dat een doorstart gaat maken, heeft waarschijnlijk geen last van de boete, stelt Reitsma. "De boete is verschuldigd aan de partij of partijen aan wie deze is opgelegd; de doorstartende bv hoort daar ongetwijfeld niet bij. Die bv wordt in de regel speciaal voor de doorstart opgericht en is dus 'schoon'."

Heiploeg spil van kartel volgens EC

Heiploeg gaf volgens de Europese Commissie leiding aan het kartel dat jaren actief is geweest. Bij dit kartel waren twee andere Nederlandse garnalenbedrijven en een Duitse onderneming betrokken.

Kok Seafood uit Enkhuizen moet een boete betalen van 0,5 miljoen euro, het Duitse Stührk 1,1 miljoen euro. Klaas Puul uit Volendam klikte in Brussel over de prijsafspraken en kreeg daarom clementie.

Heiploeg is in beroep gegaan tegen de boete. Het is nu aan de curatoren om te bepalen of zij doorgaan met dit beroep.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl